Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Βάψιμο ζυμαρικών με χρώμα ζαχαροπλαστικής

Αποφάσισα να χρωματίσω ζυμαρικά και να κάνω κάτι με αυτά μιας και είχα τα υλικά που χρειαζόταν και δεν το είχα ξαναδοκιμάσει ποτέ. Σκόπευα να δοκιμάσω κολάζ με ένα τμήμα αλλά όταν είδα τον ενθουσιασμό των παιδιών που είδαν μέρος της διαδικασίας σκέφτηκα να κάνουν όλα τα τμήματα εικαστικών.


Υλικά: ζυμαρικά (πένες, κοράλλι, φιογκάκια, αστεράκι ή ότι άλλο εσείς φανταστείτε...), χρώματα ζαχαροπλαστικής, μπουκάλια με νερό, πλαστικά ποτηράκια, χαρτί μέτρου.




Επειδή τα χρώματα ζαχαροπλαστικής έχουν κάποιο κόστος μπορείτε να πάρετε τα τρία βασικά χρώματα (μπλε, κόκκινο, κίτρινο) και να τα αναμιγνύετε για να δημιουργήσετε περισσότερα χρώματα για τα ζυμαρικά σας. Το καλό είναι ότι χρειάζονται μερικές σταγόνες για να χρωματίσουν το νερό που θα ρίξετε τα ζυμαρικά. Το χρώμα ζαχαροπλαστικής μπορείτε να το φυλάξετε ή να το χρησιμοποιήσετε σε γλυκά.



Το κάθε ζυμαρικό θέλει το  δικό του χρόνο του μέσα στο νερό για να μην μαλακώσει πολύ. Τις πένες τις άφησα μία ώρα στο νερό. Το κοράλλι, φιογκάκι, το αστεράκι λιγότερο 20 λεπτά. Χρησιμοποίησα μπουκαλάκια νερού και πλαστικά ποτήρια για να τα βάψω αλλά μπορείτε να τα βάψετε και σε μπολ ή όπου αλλού σας βολεύει.




Για να στεγνώσουν καλά χρειάζεται να τα απλώσετε στο χαρτί του μέτρου για κάποιες ώρες. Και να μεταφέρετε τα ζυμαρικά σε στεγνό χαρτί όποτε βλέπετε το χαρτί υγρό.




Καλή επιτυχία!!!

7 σχόλια:

  1. Πολύ εντυπωσιακό χρώμα αφήνει πάνω στα ζυμαρικά! Εγώ το είχα δοκιμάσει με χαρτιά γκοφρέ, όπου τα άφηνα να μουλιάσουν σε μπουκαλάκια για να αφήσουν το χρώμα τους.. Πάντως με αυτό τον τρόπο τα χρώματα είναι πολύ πιο λαμπερά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή ιδέα & αυτή με το γκοφρέ!Το καλό με το χρώμα ζαχαροπλαστικής είναι ότι μπορείς να "ρυθμίσεις" εύκολα την ένταση του χρώματος ανάλογα με το πόσες σταγόνες θα βάλεις...

      Διαγραφή
  2. Καλώς μοιράζεστε τις ιδέες σας και σας ευχαριστούμε πολύ γι'αυτό,όμως επιτρέψτε μου να πω-για τη συκεκριμένη ιδέα-πως θεωρώ απαράδεκτο να κατασκευάζεις πράγματα,χαραμίζοντας φαγητό,που στην πλειοψηφία τους τα παιδιά και οι οικογένειές τους το έχουν πλέον τόσο πολύ ανάγκη..υπάρχουν εκατομμύρια αλλων υλικών,ακόμη και άχρηστα υλικά με τα οποία μπορείς να κάνεις θαύματα..έχω δει και περιστατικό με παιδάκι,του οποίου η δασκάλα ειχε ζητησει όσπρια για κάποια κατασκευή και το παιδί ρωτούσε αν μετά θα μπορέσει να πάρει τις φακές πίσω γιατί δεν έιχε άλλες η μαμά του να τους μαγειρέψει...γι'αυτό σας το λέω και συγχωρείστε με..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αρχικά θα ήθελα να σου ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω πρόβλημα με το ότι εκφράζεις τη γνώμη σου...γι'αυτό άλλωστε υπάρχει η δυνατότητα να "αφήσει" σχόλιο όποιος αναγνώστης επιθυμεί, ακόμα & ανώνυμα.
      Νομίζω όμως ότι αν δεις & τις υπόλοιπες αναρτήσεις του μπλογκ θα αντιληφθείς ότι οι περισσότερες κατασκευές,δραστηριότητες,παιχνίδια που παρουσιάζω είναι με υλικά που ανακυκλώνονται/επαναχρησιμοποιούνται ή μπορούμε να τα προμηθευτούμε εύκολα με πραγματικά πολύ χαμηλό κόστος.Όχι μόνο λόγω της οικονομικής συγκυρίας, που είναι μια άσχημη πραγματικότητα για τους περισσότερους από εμάς, αλλά & γιατί πιστεύω ότι έτσι οξύνεται ακόμα περισσότερο η φαντασία & η δημιουργικότητα των παιδιών...Αυτή είναι απλά μια ιδέα... Το πως θα τη διαχειριστεί & θα την εφαρμόσει ο κάθε εκπαιδευτικός έχει σχέση με το καθένα ξεχωριστά...
      Όπως το παράδειγμα της δασκάλας που αναφέρεις...νομίζω ότι δεν είχε την ευαισθησία να παρατηρήσει & να γνωρίσει τα παιδιά & τις οικογένειες τους...Γιατί σε δύσκολη θέση θα μπορούσε να έρθει μια οικογένεια αν η δασκάλα ζητούσε κάποια άλλα υλικά, όχι φαγώσιμα,με μεγάλο κόστος, χωρίς να αντιλαμβάνεται αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ή όχι...δυστυχώς και αυτό κάποιες φορές συμβαίνει!
      Εμείς,στη συγκεκριμένη περίπτωση, χρησιμοποιήσαμε από ένα πιάτο ζυμαρικών από κάθε είδος, κάναμε 15 παιδιά κολάζ & μας περίσσεψαν & για άλλες κατασκευές για φέτος (τα ζυμαρικά δεν τα έφεραν τα παιδιά, τα παρείχε το κέντρο δημιουργικής απασχόλησης).

      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
    2. Παρακολουθώ τις κατασκευές που παρουσιάζετε και είναι πραγματικά πολύ χρήσιμες,γι'αυτό και το τόνισα ότι αναφέρομαι στη συγκεκριμένη ιδέα και όχι στο σύνολο τους.Από την άλλη,η ένστασή μου δεν έχει να κάνει με το οικονομικό του πράγματος τόσο,όπως βλέπω ότι συμπέρανε και κάποια κυρία παρακάτω,εσφαλμένα(αν και ούτε το ότι σκορπάμε σε άχρηστα παιχνίδια τόσα λεφτά,όπως αναφέρει θεωρώ πως αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση) ,όσο με το ότι μπαίνουν στη διαδικασία τα παιδιά να παίζουν με το φαγητό και να μαθαίνουν ότι μπορούν να το πετάνε..Μετά από κάτι τέτοιο πως θα μπορούσα εγώ να κάνω μάθημα για κάποιες χώρες του τρίτου κόσμου π.χ. όπου δεν έχουν τα παιδιά τα βασικά;Ενώ τους έχω αποδείξει στην πράξη πως εμείς το πετάμε ή το κάνουμε κολλάζ;Οπότε με συγχωρείτε,αλλά σαν σκεπτικό δεν με καλύπτει!Καλή συνέχεια στην προσπάθειά σας!

      Διαγραφή
  3. Θα μπορούσαν τα μακαρόνια απλά να έχουν λήξει!!! Ας μην υπερβάλουμε! Τόσα λεφτά σκορπαμε σε άχρηστα παιχνίδια από εδώ και από εκεί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου πω ότι μπορεί και να είχαν λήξει κιόλας (!)... γιατί τα βρήκα στα ντουλάπια των εικαστικών από προηγούμενη χρονιά...είχα & χρώματα ζαχαροπλαστικής & έτσι πήρα την απόφαση να τα βάψω!...Ούτε που κοίταξα ημερομηνία λήξης! (...γιατί δεν υπήρχε περίπτωση να φαγωθούν)

      Διαγραφή